Tuotto- ja riskiodotukset

Haluamme antaa sijoittajalle mahdollisimman läpinäkyvän kuvan lainoihin kohdistuvista tuotto-odotuksista ja riskeistä. Meillä on myös aina näkyvillä reaaliaikaista informaatiota haetuista lainasummista sekä lainanhakijoista

Tuotto on korkotuottoa lainatulle pääomalle

Sijoittajan eli lainanantajan saama tuotto on korkotuottoa lainatusta pääomasta. Lainan korko määräytyy sijoittajien lainanhakijoille tekemien lainatarjousten perusteella. Luottojen korot vaihtelevat 6-24% välillä. Korkotaso mahdollistaa kilpailukykyisten vertaislainojen ja yrityslainojen tarjoamisen lainaa hakevalle sekä hyvän tuottomahdollisuuden säästäjälle ja sijoittajalle.    

Tuotto ja korko määräytyy markkinaehtoisesti

Fellow Finance -palvelun toimintaperiaate on huutokauppa eli sijoittajat tarjoavat lainaa lainanhakijalle haluamansa määrän ja haluamallaan korolla. Halvinta lainaa hakijalle tarjoavat sijoittajat valikoituvat automaattisesti lainalle lainanantajiksi. Lainanhakija päättää, hyväksyykö vai hylkääkö, hän saamansa lainatarjouksen lainanantajilta.

Lainoista saadut kuukausittaiset korot ja pääoman lyhennykset voi sijoittaa uusiin lainoihin ja näin sijoittaja pääsee nauttimaan korkoa korolle.

Tuotto ja tuottojakauma

Kuva: Lainasalkkujen tuottojakauma

  1. Yli 100 vertaislainaan hajautettujen salkkujen keskimääräinen tuotto on ollut 12% p.a.
  2. Salkkujen tuotoissa on toteutuneiden kassavirtojen lisäksi arvioitu avoinna olevien lainojen nykyarvo perustuen luottoluokitukseen, laina-aikaan ja mahdollisiin maksuviiveisiin.
  3. Tuotto-% on kassavirroista laskettu sisäinen korko (IRR) annualisoituna ennen veroja.

Aloita sijoittaminen

​Sijoittamisen riskit

Lainanantajan on otettava huomioon, että kaikessa sijoitustoiminnassa on aina riski pääoman osittaisesta tai kokonaisesta menettämisestä. Tältä osin vertaislainaus tai lainamuotoinen yritysten joukkorahoittaminen ei tee sijoitusmuotona poikkeusta. Sijoitusriski voidaan mieltää tuoton vaihteluna odotetun tuoton ympärillä. Lainanantajan keskeisiä riskejä ovat lainansaajan maksukyky (luottoriski), tuoton erominen odotetusta tuotosta (korkoriski) ja likviditeettiriski eli kuinka helposti ja nopeasti laina tai lainasalkku on haluttaessa myytävissä. Lainojen historiallinen tuotto ei ole myöskään tae tuotosta tulevaisuudessa.

Luottoris​ki

Varmin tapa pienentää lainoihin ja velallisiin liittyvää riskiä on sijoituksen hajauttaminen mahdollisimman moneen eri lainaan ja velalliseen. Vallitsevan teorian mukaan hajauttaminen ei laske odotettavissa olevaa tuottoa lainasijoituksista vaan ainoastaan pienentää tuoton heiluntaa.

Luottoriskin pienentämiseksi Fellow Finance tarkistaa puolestasi lainanhakijan henkilö- ja luottotiedot sekä julkiset yritysten riskiluokitukset lainahakemuksen yhteydessä Soliditetin (Bisnode Finland Oy) tai Suomen Asiakastiedon luottotietopalveluista. Fellow Finance julkaisee verkkopalvelussaan vain niiden lainanhakijoiden hakemukset, joilla ei ole rekisteröityä maksuhäiriömerkintää ja hakijan tulotiedot on varmennettu palkkakuitista tms. tositteesta. Yrityslainan hakijoilta edellytetään lisäksi mm. viimeisimmän tilinpäätöksen toimittamista sekä Asiakastiedon riskiluokitusta 1-4. Luokituksesta voit lukea tästä lisää.

Fellow Finance luottoluokittelee lainahakemukset viiteen eri luottoluokkaan helpottaakseen sijoittajan päätöstä valitessa lainansaajia. Luottoluokitus perustuu tilastomatemaattiseen malliin yhdistettynä lainanhakijan mahdolliseen aiempaan tiedossa olevaan maksukäyttäytymiseen ja mallin pohjalta saatuun arvioon lainanhakijan takaisinmaksukyvystä ja -halusta. Matalaksi arvioitu riski (viisi tähteä) ei takaa yksittäisen lainansaajan takaisinmaksukykyä tulevaisuudessa. Fellow Finance tekee lainanhakijoiden luokittelun luottoluokkiin vertaislainatoimijoiden kokeneimman tiimin, keskimäärin yli 15 vuoden kokemuksella rahoitustoiminnasta. Yrityslainan luokittelussa hyödynnetään myös ulkopuolisia reittauksia kuten Suomen Asiakastietoa.

Vertaislainoissa luottotappioriski on ​rajattu perustuen maksamattomien kulutusluottojen myyntihintaan sijoittajilta perintäyhtiöille. Yrityslainoissa luottotappioriskiä ei ole rajattu ja riskiä pyritään pienentämään reaalivakuuksilla ja/tai henkilötakauksella.

​Korkoriski

Fellow Financen välityksellä myönnetyt lainat ovat kaikki kiinteäkorkoisia eikä lainoihin sisälly normaalia vaihtuvakorkoisten velkakirjasijoitusten korkoriskiä markkinakorkotason vaihtelusta.

Likviditeettiriski 

Likviditeettiriskiä Fellow Financen välityksellä myönnetyissä lainoissa on pienennetty markkinoiden edistyksellisemmällä jälkimarkkinatoiminnallisuudella, millä sijoittaja voi tarvittaessa myydä lainasijoituksensa muille sijoittajille ja saada kuukausittaista kassavirtaa nopeammin likvidoitua lainasijoituksensa.

Aloita sijoittaminen

​Asiakka​idemme palautteita ​palvelustamme

"Loistava palvelu. Täyttää asiakkaan tarpeen ja tarjoaa sijoittajalle hyvän tuottomahdollisuuden."

Mies 31v.

​Helsinki

"Olipa mukava yllätys, kun toimitusjohtaja soitti ja toivotti tervetulleeksi palvelun käyttäjäksi. Tähän asti näyttää ainakin palvelun antamien tietojen perusteella, että sijoitustoiminta on ollut kannattavaa. Laitan kohta lisää pääomia peliin."

Mies ​​39v.

​Oulu

"Verkkopalvelu sekä asiakaspalvelu ollut ensiluokkaista, ja asiakastyytyväisyyteen sekä palvelun kehittämiseen panostetaan selkeästi paljon."

Mies ​​36v.

​Espoo

"Tätä palvelua voi suositella, koska n. 1000 euron nettotuloillakin saa ihan kohtuullisen lainan 1000 - 1500 euroa. Lisäksi korko joihinkin muihin luotonantajiin verrattuna kohtuullinen."

Nainen ​64v.

​Salo

"Vertaislainapalvelu auttoi minua nopeasti, kun tarvitsin rahaa odottamattomaan tilanteeseen. Lainanhaku oli helppoa ja turvallista. Lainan takaisinmaksu on joustavaa ja talous pysyy kunnossa."

Nainen ​4​1v.

​Porvoo

"Asiakaspalvelu on palvelualtista ja mukavaa. Palvelun sivut ovat selkeät eikä palveluun ole myöskään piilotettu ylimääräisiä kuluja tai korkoja vaan sopimus on rehellinen ja kaikki tärkeät ehdot ovat selkeästi asiakkaan nähtävillä."

Nainen ​​​​35v.

​Oulainen

"Vertaislaina on sijoituksena simppeli ja helppo tapa saada sijoituksilleen hyvää korkoa pienellä riskillä. Kunhan sijoitukset on jaettu riittävän moneen lainaan (yli ​100) niin riski on oleellisesti pienentynyt."

Mies ​47v.

Helsinki

"Palvelu on toiminut juuri niinkuin on luvattu. Monipuoliset sijoitusten tarkkailutyökalut. Nopea ja helppokäyttöinen kayttöliittymä on helpottanut sijoittamisen aloittamisen. Verottajaa varten tulee tarpeelliset dokumentit. Suosittelen"

Mies ​23v.

​​Helsinki

"Teidän asiakkaana saan aina erinomaista verkko - ja asiakaspalvelua. Kiitos!"

Nainen ​​51v.

Kerimäki

"Lainapalvelu auttoi minua hädän hetkellä todella nopeasti. Jo samana päivänä oli rahat tilillä ja takaisinmaksaminen on tehty todella helpoksi nettisivujen kautta!"

Nainen ​​​60v.

​​​Tampere

"Erinomainen lainapalvelu tiukan rahatilanteen kohdatessa. Lainan erinomaisen pienet kuukausierät pitävät talouden tasapainossa ja eikä näin ollen kuukausittainen budjetti ylity. ​Kärkiluokkaa."

Mies ​4​3v.

​Joensuu

"On erinomaisen hyvä, että on tällainen lainaus-/sijoituspalvelu olemassa ihmisiltä ihmisille suoraan ilman pankkisektoria."

Mies ​49v.

​Seinäjoki