29.11.2016 13:38

Kauppalehden ja MTV:n Markkinaraadissa vertaislainat ja joukkorahoitus

Toimitusjohtajamme Jouni Hintikka vieraili keskiviikkona 23.11. Kauppalehden ja MTV:n markkinaraadissa, jossa aiheena oli vertaislainat ja joukkorahoitus. Mukana keskustelussa oli myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

Jouni Hintikka arvioi Suomessa myönnettävän kuluttajille vertaislainoja tänä vuonna noin 70 miljoonan euron arvosta, josta Fellow Finance välittää suurimman osan (yli 50 milj.). Mikään laina-automaatti vertaislaina ei ole, vaan luottotiedot, tulotiedot ym. tarvittavat taustatiedot tarkistetaan ennen lainan välittämistä. Fellow Financella hakemuksista ainoastaan 30% hyväksytään ja näistä lopulta noin 7% tulee sijoittajien toimesta rahoitetuksi. Hintikka kertoi lainahakemuksen hylkäyksen syynä olevan usein luottotiedot tai toimittamattomat lainan liitteet kuten palkkakuitti tulotietojen varmentamiseksi.

Keskustelua käytiin myös lainojen koroista, jotka ovat tietenkin kiinnostavia sekä lainanhakijoille että sijoittajille. Fellow Financen palvelussa lainojen vuotuiset nimelliskorot ovat olleet keskimäärin 8-16% kulutusluotoissa sekä yrityslainoissa. Korot määräytyvät Fellow Financella aina huutokauppaperiaatteella markkinaehtoisesti eli halvinta lainaa tarjoava sijoittaja saa lainatarjouksensa läpi. Toisin sanoen lainanhakijalle näytetään aina edullisin lainatarjous ja näin lainanhakija voikin kilpailuttaa oman lainansa tuhansilla sijoittajilla.

Keskustelussa käsiteltiin myös kesällä 2013 voimaan tullut korkokattosäännös, jossa kiellettiin alle 2000 euron lainoissa yli 50% todelliset vuosikorot. Todellisissa vuosikoroissa huomioidaan lainan kaikki kustannukset. Siksi tämä onkin erittäin hyvä tunnusluku lainojen vertailuun. KSL:n korkokattosääntely ei ole ns. pikavippi- ja tililuottoyritysten lainoissa näkynyt halutulla tavalla vaan todelliset vuosikorot lainoissa ovat edelleen yleisesti olleet todella korkeita yli 100 prosentista jopa 400 prosenttiin. Hannulan mukaan kolme vuotta sitten voimaan astunut sääntely ei ole kaikilta osin toiminut toivotulla tavalla ja he ovat päätyneet siihen, että muuta vaihtoehtoa ei ole korjata näitä kohtuuttoman korkeita korkoja kuin säätää kattavampi korkokattosääntely. Fellow Financen palvelussa välitetyt lainat eivät ylitä koskaan lain säätämää korkokattoa.

Lisäksi Markkinaraadissa käytiin läpi myös vertaislainan ja joukkorahoituksen eroja. Käytännössä erona ovat se, että vertaislainat ovat tarkoitettu kuluttajille ja joukkorahoitus yrityksille. Fellow Financen keskivertolainaaja on suomalainen n. 45 vuotias keskituloinen palkansaaja, jolla on pieni perhe. Myös keskivertosijoittaja on niin sanottu tavallinen säästäjä tai piensijoittaja. Sijoittajat ovat suurimmalta osin tällä hetkellä miehiä.

Jouni Hintikka kertoi, että sijoittajalla on tällä hetkellä mahdollista saada jopa yli 10% tuottoa. Riskiä sijoittaja pystyy hallitsemaan hajauttamalla sijoituksensa mahdollisimman moneen lainaan. Lisäksi kuluttajalainoissa luottotappioriski on rajattu ja toteutuneet luottotappiot ovat olleet noin 3%.