28.8.2017 08:47

Vieraskynä: Keikkatyöstä saa ostovoimaa

Keikkatyötä kuulee usein kutsuttavan silpputyöksi, pätkätyöksi tai epätyypilliseksi työsuhteeksi. Halventavat nimitykset eivät tee oikeutta keikkatyön tekijöille, joista monille keikkatyö on tapa rakentaa itse oma arkensa ja ansaintansa. Toki on myös niitä, joilla ei ole vaihtoehtoa.

Pääministeri Juha Sipilä totesi taannoisessa haastattelussa, että keikkatyö tulee olemaan yhä useamman suomalaisen tapa ansaita elantonsa. Sen vuoksi sekä työn teettämisen että sen tekemisen pitäisi olla hallinnollisesti mahdollisimman yksinkertaista.

Kun kuusi vuotta sitten aloimme muutaman kaverin kanssa pohtia kotitalouksien mahdollisuuksia toimia työnantajina, totesimme, että työsuhteen hallinnointiin liittyvien velvollisuuksien hoitaminen hyydyttää sitkeimmänkin ja rehellisimmänkin kotitaloustyönantajan. Pian huomasimme saman vaivan olevan myös mikroyrittäjillä, jotka haluaisivat edes joskus pitää vapaapäivän, mutta lisäavun palkkaaminen on vain liian byrokraattista ja riskaabelia.

Siitä se ajatus sitten lähti. Halusimme digitalisoida koko prosessin siten, että kaikki velvoitteet tulevat hoidetuiksi. Palvelun piti kuitenkin olla käyttäjälle, niin työnantajalle kuin -tekijällekin, helppo käyttää. Niin syntyi SuoraTyö.fi-palvelu, jossa kaikki työsuhteeseen liittyvät asiat työsopimuksesta eläkemaksuihin ovat hoidettavissa automaattisesti.

Olemme yhdessä yhteistyökumppaneidemme Eteran, Fennian, Lenovon ja Sanoman kanssa luoneet palvelun, jonka avulla kotitaloudet, yrittäjät pienistä suurempiin sekä julkisen hallinnon toimijat, kuten kunnat, voivat hoitaa keikkatyön hallinnoinnin helposti. SuoraTyö on työsuhteessa vain alusta, itse työsuhde on aina työn teettäjän ja sen tekijän välinen, kuten kuuluukin. Työntekijä on selkeästi suomalaisen sosiaali-, työttömyys- ja eläketurvan piirissä, mikä ei selkeästi toteudu vaikkapa laskutuspalveluissa.

Olennaista on myös, että työn teettäjä ja tekijä löytävät toisensa. Sanomien Oikotie Työpaikat avasi viime huhtikuussa yhdessä SuoraTyön kanssa keikkatöihin keskittyvän Keikkatyöt-markkinapaikan, joka on avoin eri alojen osaajille tarjota palvelujaan. Palvelu on kerännyt ensimmäisten kuukausien aikana jo satoja tuhansia kävijöitä.

Työllistämisen ja työllistymisen helppous voi edistää hallituksenkin työllisyystavoitteiden saavuttamista. Tänä vuonna SuoraTyön kautta on tehty yli pari miljoonaa työtuntia. Käynnissä olevan #Duueri-kampanjan avulla pyrimme luomaan 100-vuotiaan Suomen iloksi viisi miljoonaa tuntia uutta työtä.

Fellow Financen palvelussa on sekä sijoittajia että lainan tarvitsijoita. Kaikilla on työhön liittyviä tarpeita ja tavoitteita. Joukossa on niitä, joilla on tarvetta saada keikka-apua joko kotitalouden piiriin tai yrityksen tarpeisiin. Toisaalta on niitä, jotka haluavat rahoittaa elämäänsä ekstratyöllä tai rakentaa ylipäätään ansaintansa useista erilaisista työsuhteista.

Lainalla voi rahoittaa tilapäisen rahan tarpeen. Varsinainen ostovoima syntyy kuitenkin joko pääoma- tai ansiotulosta. Keikkatyö tarjoaa tekijälleen mahdollisuuden laittaa osaamisensa laulamaan. Keikkaa voi tehdä joko päätyön lisäksi tai sen sijasta. Työnantajina kotitaloudet ja yritykset saavat puolestaan tarvitsemaansa apua sekä voivat hoitaa velvoitteensa yhteiskuntaa kohtaan tehokkaasti ja helposti.

Jani Laatikainen, toimitusjohtaja, SuoraTyö Oy