1.8.2018 12:00 SIJOITUSBLOGI

Miksi Fellow Finance on vaihtoehto pankkitilillä makaavalle rahalle?

Talouselämän (07.04.2018) mukaan suomalaisilla kotitalouksilla lepää huimat 87 miljardia euroa talletuksina erilaisilla käyttö- ja säästötileillä. Tuottonäkökulmasta katsottuna pankkitilille säästäminen ei ole järkevää nykyisten nollakorkojen aikana, jolloin pienikin inflaatio syö säästöjen ostovoimaa. Esimerkiksi Taloustaito (07.08.2018) raportoi vuoden määräaikaistalletuksen tuoton olleen keskimäärin vain 0,27% elokuussa 2018, mikä tarkasteluaikavälillä tarkoittaa, että rahan arvo on keskimääräisesti tileillä laskenut. Kun otetaan huomioon kesäkuun inflaatio (1,20%) ja lähdevero (30%), nollatulokseen tarvittavan vuosituoton pitäisi olla 1,71% laskee Taloustaito.

Määräaikaistalletus 10 000 euroa, vuosikorkotarjoukset 1.8.2018

6 kk 12 kk 24 kk
Aktia Pankki 0,10% 0,10% 0,10%
Bigbank 0,90% 1,25% 1,45%
Danske Bank 0,05% 0,10% 0,15%
Evli Pankki Ei tarjousta 0,10% 0,15%
Handelsbanken Ei tarjousta Ei tarjousta Ei tarjousta
Hypo 0,30% 0,30% 0,30%
Nooa Säästöpankki 0,10% 0,30% 0,30%
Nordea Ei tarjousta 0,05% 0,05%
OP Helsinki Ei tarjousta 0,15% 0,15%
S-Pankki Ei tarjousta Ei tarjousta Ei tarjousta
Suupohjan Op (POP) Ei tarjousta 0,10% 0,15%
Ålandsbanken Ei tarjousta 0,20% Ei tarjousta
Keskimäärin kaikki 0,12% 0,22% 0,24%

Lähde: www.taloustaito.fi/Rahat/10-000-euroa-pankkiin-maaraajaksi--milta-nayttaa-korko/

Ansaitse rahaa kuin pankki

Tavallinen pankkitoiminta perustuu logiikkaan, jossa pankki kerää talletuksia asiakkailtaan ja lainaa heiltä saamansa rahat eteenpäin jakaen tallettajille vain pienen osan rahan tuotosta, ts. asiakkaiden saama talletuskorko on pienempi kuin pankin saama lainakorko. Pankkitilillä käyttämättömänä ja usein tuottamattomana lepäävä raha on käytännössä asiakkaiden antamaa lainaa pankille pankkitoiminnan kuten kuluttaja- ja yritysrahoituksen hoitamiseen.

Verkkopalvelussamme tavalliset suomalaiset voivat hakea ja antaa lainaa toisillensa eli käytännössä palvelun käyttäjät toimivat kuten pankki. Säästäjä ja lainanhakija kohtaavat palvelun kautta markkinapaikalla, jossa säästäjä voi määritellä haluamansa koron säästöilleen ja saada saadun korkotuoton kokonaisuudessaan itselleen. Jokainen lainanhakija analysoidaan Fellow Financen avulla huolellisesti, jotta heillä on säännölliset tulot päivittäisiin menoihin sekä haetun lainan takaisinmaksuun, eikä heillä saa olla maksuhäiriömerkintää. Tämän analyysin johdosta jopa 80% lainahakemuksista hylätään ja noin 20% katsotaan olevan riittävät lähtökohdat lainan takaisinmaksuun.

Miksi siis enää lainata rahaa nollakorolla pankille, kun voit tehdä sen nyt itse ilmaiseksi palvelussamme korkeammalla korolla sekä rajatulla riskillä sijoittamalla kuin pankki? Tutustu palveluumme ja liity meidän jo lähes 9 000 säästäjän ja sijoittajan joukkoon!

5 syytä aloittaa sijoittaminen palvelussa

1. Korkea korkotuotto


Toimintahistoriamme aikana sijoittajat ovat saaneet 3-8% vuotuista tuottoa.

Sijoittajien tuotto esittää TWR-menetelmällä lasketun tuottoindeksin kaikille Fellow Finance -palvelun sijoituksille yhteensä. Sijoitusten arvo määritellään avoimena lainapääomana vähennettynä luottotappiovarauksella. Luottotappiovaraus lasketaan päivätasolla lainojen maksuviiveen, realisointiarvon ja riskiluokituksen perusteella. Aikavälillä 7/2014 - 11/2016 luottotappiovaraus on estimoitu jälkikäteen johtuen luottotappiovarauksen laskennassa toteutetusta muutoksesta. Palvelun historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Kuvion vertailuindeksi ei sisällä osinkoja.

Toteutunut tuotto-% kertoo sijoitetun pääoman vuotuisen tuoton lainasijoituksille (Internal Rate of Return, XIRR). Tuoton laskennassa huomioidaan saadut korot, realisoituneet luottotappiot sekä nykyinen lainapääoma vähennettynä luottotappiovarauksella maksuviiveellisille lainoille. Tuottojen jakaumassa on huomioitu yli 3 kuukautta sijoittaneet sijoittajat, joilla sijoitukset on hajautettu yli 100 lainaan.

Sijoitusten volatiliteetti on laskettu Fellow Finance -sijoitusten yhteenlasketuista viikkotuotoista alkaen 7/2014 tähän päivään. Vertailuindeksien volatiliteetti on laskettu samalla laskentaperiaatteella indeksien viikkotuotoista. EuroStoxx 50 (ei sisällä osinkoja): Euro Stoxx 50 (STOXX50E).

Sharpen luku on laskettu Fellow Finance -sijoitusten yhteenlasketuista viikkotuotoista alkaen 7/2014 tähän päivään. Riskittömänä tuottona on käytetty Euribor 12kk korkojen keskiarvoa kyseisellä aikavälillä. Vertailuindeksien Sharpen luku on laskettu samalla laskentaperiaatteella indeksien viikkotuotoista. EuroStoxx 50 (ei sisällä osinkoja): Euro Stoxx 50 (STOXX50E).

2. Lisää hajautusta sijoitussalkkuusi

Lainojen tuotto ei korreloi merkittävästi osake- tai muun korkomarkkinan kanssa, joten kuluttaja- ja yrityslainat ovat oiva lisä omien varojen hoitoon sekä hajauttamiseen. Lisäksi palvelumme sisällä voidaan lainasalkku vielä hajauttaa helposti useille markkinoille ja erilaista luottoriskiä sisältäviin lainoihin. Tämä mahdollistaa tehokkaimman tavan luottotappioriskin minimointiin ja toisaalta parhaaseen odotettavissa olevaan tuottoon. Palvelumme sisältää suomalaiset, ruotsalaiset, saksalaiset ja puolalaiset kuluttajalainat sekä suomalaiset yrityslainat ja yritysten myyntisaatavat. Olemme ainoa joukkorahoituspalvelu maailmassa, jonka kautta voidaan sijoittaa kuluttaja- ja yrityslainoihin samalla tutulla verkkoalustalla useissa maissa ja useilla valuutoilla.

3. Sijoita rajatulla riskillä

Suomalaisissa, ruotsalaisissa ja puolalaisissa kuluttajalainoissa sijoittajan luottotappioriski on rajattu maksamattomien lainojen myynnillä perintäyhtiöille. Mikäli suomalainen, ruotsalainen tai puolalainen lainansaaja ei maksa lainaa kokonaan takaisin, myydään jäljellä oleva pääoma automaattisesti perintäyhtiölle noin 90 päivää maksamattoman maksuerän eräpäivästä lukien. Tällä hetkellä saksalaiset kuluttajalainat peritään Fellow Financen toimesta itsenäisesti. Lisäksi suomalaisilla kuluttajilla on mahdollisuus ottaa lainallensa AXA:n lainaturvavakuutus työttömyyden, pitkäaikaisen sairasloman ja kuoleman varalle. Yrityslainat taas sisältävät vähintään yrittäjän omavelkaisen henkilötakauksen ja usein reaalivakuuden kuten kiinteistö- tai yrityskiinnityksen.

4. Sijoita lainoihin ilmaiseksi

Ainutlaatuisen palvelustamme tekee myös se, että markkinapaikka on kuluton sijoittajalle. Emme peri avaus-, kuukausi- tai merkintämaksuja. Palvelun ainoa kulu sijoittajalle tulee mahdollisesta jälkimarkkinamyynnistä, josta peritään 1% kulu myydyn lainan pääomasta.

5. Jälkimarkkinalla likviditeettiä

Kuluttaja- ja yrityslainat ovat pääsääntöisesti kuukausittain lyhennettäviä lainoja, joista sijoittaja saa tasaisesti kassavirtaa lyhennysten ja korkotuottojen muodossa. Sijoittajan on mahdollista myös ostaa tai myydä lainoja jälkimarkkinapaikalla. Jälkimarkkinat parantavat lainasalkun likviditeettiä tarjoten sijoittajalle mahdollisuuden tarvittaessa myydä lainoja muille palvelumme käyttäjille. Vuonna 2017 jälkimarkkinoilla myytiin lainoja 9,16 miljoonalla eurolla.

Jälkimarkkinan lisäksi tarjoamme itsessään likvidin korkosijoitusmuodon eli laskurahoituksen, jossa keskimääräinen laina-aika on ollut 30 päivää ja vuosikorko välillä 6-10%. Laskurahoitus on kuten lyhytaikainen yrityslaina, jossa yrityksen myyntilasku, 14-90 päivää, toimii lainan vakuutena.

aloita sijoittaminen

Vai haluatko saada lisätietoa sijoittamisesta?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme teihin yhteyttä pikaisesti ja kerromme lisää