11.6.2019 14:00 SIJOITUSBLOGI

Miten aloitat sijoittamisen ja vältät aloittelijan virheet

Fellow Financen palvelun idea on yksinkertainen. Fellow Finance arvioi ja esittelee luottokelpoiset lainanhakijat sijoittajille. Sijoittaja valitsee kenelle ja millä ehdoin hän on valmis rahaa lainaamaan. Lainasopimus syntyy sijoittajan ja lainanottajan välille, kun lainanottaja nostaa tarjotun lainan palvelusta. Käytännössä yhtä haettua lainaa rahoittaa kymmeniä tai jopa satoja sijoittajia. Fellow Finance hoitaa kaiken lainoihin liittyvän hallinnon osapuolten välillä säilyttäen sijoittajan yksityisyyden. Lainan saanut velallinen maksaa kuukausittain lainan lyhennystä Fellow Financelle, joka tilittää pääoman palautuksen ja koron sijoittajille. Lainoista saatavat korot ja lyhennykset voi vaivattomasti sijoittaa uudelleen lainoihin ja päästä näin rivakasti kiinni korkoa korolle -ilmiöön. Palvelussa niin piensijoittajat kuin yritykset ja instituutiosijoittajat voivat sijoittaa samalla alustalla yritys- ja kuluttajalainoihin ilmaiseksi.

Miltä kuulostaisi ryhtyä pankkiiriksi

Hajauttamalla osan sijoitussalkustasi lainoihin pääset kiinni sijoitusmuotoon, joka on aiemmin ollut pankkien yksinoikeus. Pankkien perinteisen ansaintalogiikan mukaan tallettajilta kerätään rahaa matalalla talletuskorolla pankkitileille, jotta tileille talletetut rahat voidaan lainata eteenpäin korkeammalla lainakorolla. Palvelussamme pankki tippuu säästäjän ja lainanhakijan välistä pois, jolloin säästäjä itse valitsee, kenelle ja millä korolla haluaa rahojaan lainata. Miksi lainata rahaa enää nollakorolla pankille, kun voit tehdä sen nyt itse korkeammalla korolla ja rajatulla riskillä sekä vielä ilmaiseksi?

​Vertaislainat ja yrityslainat tarjoavat

Sijoittaminen korkealla tuotolla

Korkeaa tuottoa

Sijoittajiemme saama keskimääräinen vuotuinen korkotuotto lainoista sisältäen luottotappiot on ollut 3-8%

Sijoittaminen turvallisesti

Rajatun tappioriskin

Tiettyjen lainamarkkinoiden vertaislainoissa luottoriski on rajattu maksamattomien lainojen myynnillä perintäyhtiöille

Korkoa korolle sijoittamisessa

Korkoa korolle

Voit automaattisesti sijoittaa kuukausittaiset korot ja lyhennykset helposti uusiin lainoihin ja nauttia korkoa korolle

Sijoitussalkun uusi hajautus

Hajautuksen

Lainasalkku hajautettavissa satoihin lainoihin maantieteellisesti. ​Samalla hajautat varojasi uuteen omaisuusluokkaan

Sijoita läpinäkyvästi

Läpinäkyvyyttä

Näet aina tililläsi ajantasaisen tilanteen lainasalkustasi sekä pystyt analysoimaan salkkuasi monipuolisilla työkaluilla

Sijoittaminen ilman kuluja

Edullinen palvelu

Markkinapaikka on kuluton lainahakemuksiin sijoitta​valle. Emme peri sijoittajilta avaus-, kuukausi- tai merkintämaksuja

Vaihtoehtoinen sijoituskohde

​Turvallisuutta

Korkotuotto perustuu lainasopimuksiin sijoittajan ja lainansaajan välillä, et rahoita Fellow Financen liiketoimintaa

Sijoittamisen jälkimarkkinat

Jälkimarkkinat

Voit pyrkiä myymään eurolainojasi muille palvelun sijoittajille, jos tulee äkillinen tarve pääoman kotiutukselle

Vältä näitä virheitä

Markkinasta poikkeavat sijoitusehdot tai asetukset allokaattorissa

Yleinen ns. aloittelijan virhe on allokaattoria avatessa asettaa vallitsevasta markkinatilanteesta täysin poikkeavat korkotasot tai muut ehdot, jolloin allokaattori ei löydä sijoituskohteita tehokkaasti lainahakemuksien joukosta. Esimerkiksi tällä hetkellä laskurahoitusmarkkinassa suuri osa lainoista edustaa 4 tähden luottoluokkaa. Jos sijoittaja määrittää allokaattorin sallivan sijoittaa vain 1 ja 2 tähden luottoluokkiin, raha ei sijoitu lainoihin. Kirjautumista vaativan verkkopalvelun analyysiosiossa löytyy tietoa lainavolyymien jakaantumisesta luottoluokittain eri lainamarkkinoissa. Toinen samankaltainen sijoittamista hidastava asetus on sijoittaa markkinakorkotasoa korkeammalla korolla, jolloin muut sijoittajat kiilaavat ohi rahoittamaan lainoja alemmalla korkovaatimuksellaan.

Muutamalla satasella liian pieni hajautus

Sijoittamiseen liittyvää riskiä velallisen maksukyvystä voi tehokkaimmin pienentää hajauttamalla sijoitettava summa vähintään yli 100 lainaan. Pienin sijoitussumma per laina on 25 euroa, joten jo muutamalla tuhannella eurolla saa lainasalkkuun riittävän hajautuksen. Eli on hyvä pyrkiä kartuttamaan oma sijoitussalkku vähintään 100 lainaan hajautetuksi. Hajautuksen puuttuessa jopa yksittäisen velallisen maksamaton laina heiluttaa voimakkaasti kokonaistuottoa. Sijoittaminen ja säästäminen kannattaa ehdottomasti aloittaa myös pienellä summalla säästämällä esimerkiksi 100€ kuukaudessa sijoitustilille.

Kuinka päästä alkuun

Sijoittamista kokeilemaan pääsee avaamalla ilmaisen sijoitustilin muutamassa minuutissa tunnistautumalla omilla verkkopankkitunnuksilla. Sijoituspäätöksen tueksi lainanhakijat luokitellaan viiteen eri luottoluokkaan käyttämällä lukuisia muuttujia, joilla on todettu olevan merkitystä asiakkaan todennäköiseen tulevaan maksukäyttäytymiseen. Mitä suurempaan tähtiluokkaan lainanhakija luokitellaan, sitä todennäköisempää lainan moitteeton takaisinmaksu on. Sijoituksia lainoihin voi tehdä joko manuaalisesti yksittäisiä lainoja poimien tai avaamalla automaattisesti omilla sijoituskriteereillä sijoittavan laina-allokaattori. Vaivattomin ja suosituin tapa sijoittamiseen on allokaattorin käyttäminen. Allokaattorilla säästää yksittäisten lainojen valitsemisen vaivan ja saa helposti riittävän, esimerkiksi 100 lainan, hajautuksen salkkuun. Halutessa samalla voi sijoittaa myös yksittäisiin lainoihin.

Aloita sijoittaminen

Rekisteröidy nyt palveluumme ilmaiseksi. Rekisteröityneenä sijoittajana pääset markkinapaikallamme tutustumaan lainoihin ja palveluumme tarkemmin.

Muita viimeisimpiä blogeja

Likviditeetti sijoittaessa vertais- ja yrityslainoihin
Sijoita vaivattomasti vertais- ja yrityslainoihin
Mitkä lainamarkkinat sopivat juuri sinulle
Kokemuksia ja ennakkoluuloja vertaislainaamisesta
Miksi yritys- ja vertaislainat kuuluvat jokaisen sijoittajan salkkuun

Vai haluatko saada lisätietoa sijoittamisesta?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme teihin yhteyttä pikaisesti ja kerromme lisää

Fellow Finance toimii joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelussa välittäjänä. Fellow Finance ei tarjoa ja anna palvelussa sijoitusneuvontaa tai suosituksia. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.