30.5.2016 06:06

Vertaislainasta pari faktaakin

Useissa lehdissä on viime viikkoina kirjoitettu vertaislainoista ilman syvällisempää taustoitusta tai asiaan perehtymistä. Takuu-Säätiön Juha A. Pantzar kirjoitti (24.5.) HS:n Mielipideosastolla vertaislainojen kuormittavan velkaneuvontaa harmiksemme ilman kunnollista vertailua muiden luottomuotojen velkaneuvonnan tarpeeseen tai suhteuttaen velkaneuvonnan kasvua asunto- ja kulutusluottojen myönnettyihin määriin tai suhteuttaen tätä väitettä velkajärjestelyyn hakeutuvien ihmisten velkaluetteloiden eri lainamuotoja keskenään. Pelkäämmekin, että lukijalle on saattanut jäädä väärä ja väritteellinen kuva vertaislainoista.

Vertaislainoja välitettiin tammi-huhtikuussa yhteensä noin 18 milj. euroa Suomessa, joista meidän osuus oli noin 12 milj. euroa. Juuri Suomessa aloittanut ja osin Goldman Sachsin omistama norjalainen kulutusluottopankki kertoi Kauppalehdessä 21.5. myöntäneensä kulutusluottoja yksinään 91 milj. euroa tammi-maaliskuussa ja Suomen Pankin tilastojen mukaan pankkien kulutusluottokanta kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 4,8% ollen nyt yli 14 miljardia euroa. Aivan nopeasti vertaislainat eivät varmasti haasta näitä muita toimijoita ja luottomuotoja tai kasvata velkaneuvonnan tarvetta mainitsemisen arvoisesti muita enemmän.

Vertaislainapalvelut tarjoavat rahan lainaamiseen sekä sosiaalisen että käyttäjäystävällisen pankkijärjestelmää kuormittamattoman vaihtoehdon, jossa uudella teknologialla luodaan lisäarvoa sekä lainaa hakeville että lainaa antaville säästäjille ja sijoittajille. Markkinapaikkana kahden osapuolen välillä toimiessaan se luo aidon mahdollisuuden lainanhakijalle kilpailuttaa lainan ehdot lainaa antavien sijoittajien kesken perustuen lainanhakijan luottokelpoisuuteen. Rahan tarjonnan lisääntyessä myös vertaislainojen korot ovat laskeneet lainanhakijoille systemaattisesti ja haastavat tällä hetkellä kilpailukykyisesti ruotsalaisten, norjalaisten sekä espanjalaisten kulutusluottopankkien korot. Ja kuten Pantzar HS:n kirjoituksessaan totesi, vertaislainapalvelut joutuvat aidosti arvioimaan hakijoiden luottoriskiä ja selvittämään hakijan maksukyvyn ennalta.

Takuu-Säätiön Pantzarin esiin nostama lainojen yhdistely ja heillä näkyvät ongelmat näyttää kansainvälisesti sekä meidän tilastoissamme aivan toisenlaisilta. Esimerkiksi loka-joulukuussa 2015 lainansa lainojen yhdistelyyn käyttäneet vertaislainansaajat ovat hoitaneet asiansa muita lainansaajia tunnollisemmin. Heistä vain 2%:lla oli lainanlyhennys myöhässä, kun muita käyttötarkoituksia ilmoittaneilla maksuja oli myöhässä 5,5%:lla. Otoksessa oli 5532 vertaislainaa. Tilastojen perusteella siis ”pikavippien” tai muiden lainojen yhdistely myös oma-aloitteisesti johtaa velallisen kannalta parempaan lopputulokseen kuin ainoastaan velkaneuvonnan avustuksella suoritetut järjestelyt. Takuu-Säätiö ei luonnollisesti pysty arvioimaan kuinka monta velkajärjestelyä on vältetty sillä, että lainanhakijat ovat oma-aloitteisesti yhdistelleet lainansa yhdeksi, edullisemmaksi ja helpommin hallittavaksi kokonaisuudeksi joko perinteisellä pankkilainalla, vertaislainalla tai muulla lainalla – nämä tapaukset eivät näy Takuu-säätiössä.

Vertaislainaus haluaa haastaa kalliit pikavipit, tililuotot ja ulkomaisten kulutusluottopankkien lainat uutena ihmisläheisenä luottomuotona. Kannustan kaikkia toimijoita ensin tutkimaan, kysymään ja vasta sen jälkeen tuomitsemaan uudet nykyaikaiset tavat toimia. Me ja varmasti kaikki toimijat haluamme lainansaajan parasta. Parhaiten mahdollisia ongelmatilanteita voitaisiin ehkäistä positiivisella luottotietorekisterillä, jota Suomeen on toivottu vuosikausia. Takuu-Säätiön Pantzarinkin toivomilta lisäresursseilta sekä ennenkaikkea velkaneuvonnan kasvulta vältyttäisiin, kun tämä tietoyhteiskunta alkaisi vihdoinkin hyödyntämään saatavissa olevaa tietoa sekä käyttämään sitä lainanhakijan eduksi.

Jouni Hintikka
toimitusjohtaja,Fellow Finance Oyj

Fellow Finance Oyj lyhyesti

Fellow Finance Oyj on suomalainen finanssiteknologia-alan yritys, joka kehittää ja ylläpitää Euroopan edistyksellisintä vertaislainapalvelua. Fellow Financen palvelun välityksellä sijoittajat rahoittivat suomalaisia kuluttajia tammi-huhtikuussa 2016 yhteensä 11,7 milj. eurolla, mikä oli noin 70% koko vertaislainamarkkinasta Suomessa. Rekisteröityneitä palvelun käyttäjiä on jo 28 maasta ja palvelusta on haettu lainaa 1,7mrd. eurolla.